Üveg

A modern építészet egyik domináns építőanyaga az üveg. Fizikai és optikai jellemzőitől fogva, mind hőtechnikai, mind esztétikai, de biztonságtechnikai szempontból is az építészeti megoldások soha nem látott változatosságát teszi lehetővé. Korunk emberének szabadság és magasabb életminőség iránti igényét hivatott kielégíteni a légies megjelenés, a külső és belső tér közötti átjárhatóság.

Sokan úgy gondolják, hogy a legnagyobb légszennyezést a gépjárművek által kibocsátott káros anyag okozza.

Ezzel szemben a statisztikák újra és újra megerősítik, hogy a CO2-terhelés 80 százalékát fűtőberendezések juttatják a légkörbe. Épp ezért az energiatakarékos ház, melynek egyik legjelentősebb eleme az üveg, korunk egyik legnagyobb kihívása. Országunk jelenlegi épületeit vizsgálva megállapíthatjuk, hogy ezen a területen van még mit bepótolnunk.

 

                                                   

 

Float


Gyártási folyamat:

A Float üveg gyártása alatt az olvadt üveget, amely hőmérséklete 1100 C, folyamatosan öntik bele egy olvadt ónnal teli medencébe. Ezután az olvadt üveg szétterül az ón felszínén egyenletesen eloszolva.A gyártás során 300-360 cm szélességűre engedik szétterjedni az üveget, attól függően, hogy mekkora vastagságú üveget szeretnének készíteni. Az üveg vastagsága attól gg, milyen gyorsan húzzák az olvadt, lassan szilárduló üvegszalagot az ón felületén.Miután az üveg 120 m utat tesz meg a hűtőberendezésben, kilépéskor egy folyamatos, megközelítőleg szoba-hőmérsékletű üvegszalagot kapunk, amely tökéletesen sima felületű. Automata vágógépek a megfelelő méretre vágják az üvegszalagot.

 

Tulajdonságok:

 • Sima felület
 • Magas fényáteresz-tőképesség
 • Optikai tisztaság
 • Edzhető, laminálható, hajlítható
 • Ezüstözhető, tükör készítése
 • Használható kijelzőkhöz, savmaratáshoz és kerámiával való dekoráláshoz. 

 

A termék elérhetősége:

A standard üvegvastagságok: 2,3,4,5,6,8,10,12 és 15 mm. Cégünk általában 4,6 mm vastag Float üveggel dolgozik, de rendelésre más méretben is kapható.

 

Műszaki adatok:

Vastagság[mm]

Tömeg [kg/m2]

Fényáteresz-tőképesség [%]

Fény visszaverés [%]

Nap-energi átbocsájtás [%]

2

5

91

8

87

3

7.5

91

8

84

4

10

90

8

82

5

12.5

90

8

80

6

15

89

8

78

8

20

89

8

74

10

25

88

8

71

12

30

86

8

66

15

37.5

83

8

62

 

Low-e

 

A holnap környezetkímélő építkezésének energianyerő üvegezése. A nagy hatékonyságú hőszigetelés ma már a környezetbarát és energiatakarékos építés nélkülözhetetlen alkotóeleme. A GUARDIAN, a legújabb technikai követelményeknek is megfelelő gyáraival, egy új fejlődést határoz meg.

 

Hőszigetelés és környezetvédelem

 

A lakosság környezeti érdekek iránti fogékonysága egyre nagyobb hatást gyakorol az építészetre. Németország 1995.-évi hővédelmi rendelete (Warmesschutzverordnung) a klímaváltozást előidőző üvegházhatás által indíttatva az energiagazdálkodási szempontból jelentős CO2-emisszió érzékelhető mértékű csökkentését tűzte ki céljául.
Az Európában egyre inkább kialakuló harmonizálási folyamatban számíthatunk arra, hogy az üvegházhatás ellen más országok is törvényes korlátozásokat léptetnek életbe.
Ez elsősorban az építőipar számára azt jelenti, hogy hatalmas erőfeszítéseket kell tennie a fűtési hőigények erőteljes csökkentésére.
Ennek kapcsán a modern üvegezéseknek nemcsak igen jó hőszigetelőképességet kell tanúsítaniuk, hanem a napsugárzásból még passzív energia nyerésére is alkalmasnak kell lenniük.
Más építőanyagokkal szemben az üveg előnye, hogy e követelményeket kiválasztó átbocsátóképessége révén igen pozitív energiamérleggel elégíti ki.
A Low-E 1.1 n üvegezés, egymással kiválóan összehangolt tulajdonságai által e követelményeknek megfelel.

 

A termék ismertetése

 

A GUARDIAN Low-E 1.1 N terméke a legmagasabb műszaki és minőségi paraméterekkel rendelkező lágy bevonatos hővédő üveg. A termék megfelel a hővédelemmel, átlátszósággal és homogenitással szemben támasztott legmagasabb igényeknek. Minőségét állandó ellenőrzés felügyeli úgy, hogy GUARDIAN a vevői számára állandóan egyforma, kiváló minőséget biztosíthat.

 

Gyártási folyamat

 

A GUARDIAN Low-E 1.1 N egy többrétegű fém/fémdioxid bevonatrendszerrel ellátott, katódporlasztós eljárással készült hővédő üveg. Ilyen kiváló optikai és hőtechnikai tulajdonságú bevonatot semmilyen más eljárással nem lehet előállítani.
A Low-E 1.1 N egyedi ultravékony rétegei a nagy üvegfelületekre igen egyenletesen vihetők fel. Az eljárás során az elektróda (Target) anyaga kerül az üvegfelületre nagy elektromos feszültség segítségével. A Target a vákuumkamra falától elektromosan szigetelt.
A bevezetett argongáz az elektromos térerő hatására ionizálódik.
A felgyorsult argon ionok nagy sebességgel a Targetnek ütköznek. Ennek következtében atomi méretű anyagrészecskék szakadnak ki, amelyek az üveg felületére bombázódnak.
A fémek és átvezetőik részecskéi kiegészítő reaktív géz (O2, N2) hozzáadásával, vagy anélkül porlasztódnak. így lehetséges a fémek, fémoxidok illetve fémnitritek felhordása az alapüveg felületére.

 

Tulajdonságok és funkció

 

Azok a modern hőszigetelő üvegek, amelyek az igen fejlett rétegbevonatoknak köszönhetően 1.1 W/m2K Ug értéket tesznek lehetővé, egyúttal teljes energiaátbocsátási képességük miatt csökkentik a napenergia-nyerést. A Low-E 1.1 N hőszigetelő üvegszerkezet kiváló 1.1 W/m2K Ug értéket biztosít (a DIN szerint), egyben jelentős energia átbocsátó képességgel rendelkezik. Ez lehetővé teszi a napenergia hasznosítását és egyúttal különösen pozitív hőháztartást biztosít az épületben költségráfordítás nélkül, melyet egy ultravékony, nagy hatékonyságú aktív nemesfémréteg biztosít.
Ez a hőszigetelő szerkezetben az üvegtáblák közötti légrés fele néző felületben helyezkedik el. A fényes napsugárzás szinte akadálytalanul jut be a helyiségbe, ezzel szemben az épületben keletkezett meleg belül marad. A nagy üvegfelületekkel üvegezett térségek vagy télikertek a hideg időszakokban napkollektorokká válnak és segítenek az értékes hőenergia megtakarításában.

 

A komfort, mint új szempont

 

A lakás és munkahely természetes és egészséges klímája az életminőség fontos meghatározó tényezője.
A Low-E 1.1 N a hagyományos üvegezést megközelítő különösen magas fényáteresztő kepésségével és szín semleges átlátszósági és reflexiós hatásával- még a sötét téli napokon is a legmagasabb színvonalú lakókomfortot biztosítja.
A színek megtartják erejüket és ragyogásukat. Az otthon és környezete egységbe olvad össze.

 

Fűtési költségmegtakarítás – Energiatakarékosság

 

A Low-E 1.1 N alkalmazásával ön nemcsak a pénztárcáját kíméli, hanem hozzájárul környezetünk védelméhez.
Egy Low-E 1.1 N 1.1 W/m2K Ug értékkel bíró hőszigetelő üveg-szerkezet, amelynek G-értéke 58%, a normál üvegezéshez képest a fűtőolaj-szükségletet kb. 2.500 literrel csökkenti. Ez azt jelenti, hogy a természet kb. 6900 kg CO2 üvegházhatású gőzmennyiséggel tehermentesül. Európa éves termelését véve alapul, kb.40 millió m2 Low – E 1.1 N hővédőrétegü üvegezés alkalmazásával 1,25 millió liter fűtőolajat lehetne megtakarítani, vagyis kb. 3,5 millió tonnával kevesebb CO2 gáz kerülne a légkőrbe.

 

A Low-E 1.1 N – a “Passzívház” építőeleme

 

A Low-E 1.1 Nnel készült két légrésű hőszigetelő üveg-szerkezet volt az első olyan argontöltésű szerkezet, amelyet kiváló tulajdonságai miatt a “Dr.Wolfgang Feist Passivhaus Institut” intézet a “Passzívházhoz alkalmas építőelem” címmel tüntetett ki.
A “Passzívház” – elképzelés további fejlesztések alapjául szolgál. így válik a napenergiát hasznosító építkezés a fejlett technika részévé.

 

Műszaki adatok

Hőszigetelő szerkezet felépítése Rétegbevonat elhelyezkedése Fányátbocsátás [%] Fényvisszaverődés [%] Színvisszaadási index Ra DIN 6169 Nap-tényezőg érték DIN 67507 EN410 [%] Ug-érték Argon EN 673 [W/m2K]
4-16-4 3 79 12 98 63 65 1.1
2+3 76 9 96 54 56 1.0
4-12-4-14-4 2+5 69 14 96 50 51 0.7
4-16-4-16-4 3+5 69 15 96 53 55

 

A termék elérhetősége

 

A Low-E 1.1 N 4 és 6 mm vastagságban, standard raktári méretekben (teljes szalagszélesség) kapható.
Egyedi megrendelésre más vastagságban, méretben, vagy többrétegű, ragasztott változatban is kapható.

 

Egyéb szolgáltatások

 • PVC

    A WAPPAL SRL 1994. óta foglalkozik nyílászárók gyártásával, forgalmazásával, és beépítésével. Tevékenységünk az egész ország területére kiterjed. Bármilyen volumenü megrendelést teljesítünk, legyen akár az egy ajtó vagy egy egész

 • Üveg

  A modern építészet egyik domináns építőanyaga az üveg. Fizikai és optikai jellemzőitől fogva, mind hőtechnikai, mind esztétikai, de biztonságtechnikai szempontból is az építészeti megoldások soha nem látott változatosságát teszi lehetővé.

Katalógusok
 • svg Winkhaus .PDF
 • svg Geneo .PDF
 • svg Euro70 .PDF
 • svg PROFILCO63 .PDF
 • svg ALUMIL .PDF
hu_HU
ro_RO hu_HU